Matnyttig
Hjem | Nytt på nettstedet | Om matnyttig.no

Amerikansk kalkun

Sendt inn av: cindy@flode.nvg.unit.no (Cindy Kandolf)

Her har jeg oppskrift på kalkun på amerikansk vis.

Merk at det ser kankje ut som mye - men les hele veien gjennom, da ser du at det er ikke mye arbeid. Dessuten får du både fugl, fyll og saus når du er ferdig.

Beregn ca. 1/2kg pr person.

La kalkunen tine, helst i kjøleskapet i to døgn. Hvis du har ikke plass i kjøleskapet (evt. kjølerom hvis du er så heldig), kan du sette den i kaldt vann i vasken eller en stor vaskebalje i flere timer.

Fjern den lille plastposen med innmat og sett den i kjøleskapet igjen midlertidig. Merk at de aller største kalkuner i Norge pleier å selges UTEN innmat. Spør om å få en "ekstra" pose hvis du kan, ellers blir det dårlig med saus. (Hvis du finner nakken i fuglen, skal denne også brukes i sausen.)

Forvarm ovnen til 125-150C.

Skyll fuglen, fjern evt. fjær som sitter igjen. Tørk forsiktig med kjøkkenpapir. Dryss gjerne litt salt oppå og i fuglen. Du kan også drysse på krydder hvis du vil - men det er ikke nødvendig. Nøn liker å fjerne vingene og bruk dem i sausen - dette er også en smaksak.

Da begynner vi å lage fyllet. Jeg pleier å bruke loff, løk, stangselleri, egg, og krydder. Se på det store hullet i kalkunen (mellom lårene). Regn ut omtrent hvor mye loff som trengs for å fylle det - og husk at det er bedre å lage litt for mye enn litt for lite. (Det er også et mindre hull oppe ved nakken som man kan fylle - jeg pleier ikke å gjøre det.) Skjær opp mengden med loff i terninger, ca. 1 cm. Da skal du tenke på hvor mye løk og selleri du trenger til så mye loff - litt av en smaksak, selvfølgelig. Skjær opp grønnsakene og stek i stekepanne bare inntil de er myke. Rør dem inn. Visp så to egg, rør inn i loffblandingen. Hvis hele blandingen blir noe våt og klisete, har du egg nok. Hvis ikke, visp to egg til, og gjenta inntil det hele er vått og henger sammen. Da tilsetter du krydder - jeg liker det forholdsvis enkelt, med persille og/eller gressløk.

Fyll så fyllet i kalkunen. Pass på at du IKKE pakker det sammen. Hvis det er noe fyll igjen, ha resten i en ildfast form med lokk. Ha lokket på og setter formen i kjøleskapet.

Fuglen skal settes i langpanne, helst på en rist. Bind lårene sammen med f.eks. ren sytråd. Dekk det hele med aluminiumsfolie. Sett den i ovnen, den må bli der i ca. 3 1/2 - 4 1/2 timer. De største fuglene (>6 kg) kommer til å trenge mer tid. Du kan gjerne bruke steketermometer - bare husk å ikke la det berøre bein.

Mens fuglen steker, lager vi saus. Skyll innmat, evt. vinger og nakke. Leveren settes tilbake i kjøleskapet en kort stund. Skjær opp et stykke stangselleri og en liten løk. Legg dem i lettsaltet vann sammen med resten av innmaten (og vingene og nakken). Gi vannet et oppkok, og la det så småkoke i ca. en time. Tilsett leveren og småkok i 20-30 minutter til. Ta ut innmat (plus vingene og nakken), hakk dem i små biter. Kast evt. bein. Grønnsakene skal også kastes, men behold kraften.

Hvis det kommer nøn kraft fra selve fuglen, kan du heller den over fuglen en gang i blant hvis du vil. (Det pleier ikke å komme nøn kraft fra de minste fuglene. Norske kalkuner er i det hele tatt noe magre, og det blir ikke akkurat rikelig med kraft fra dem.) Når ca. 2/3 av steketiden har gått, kutter du tråden mellom lårene. Når det er ca. 45 minutter igjen, kan du fjerne folien - da blir skinnet litt sprøtt.

Det er mange måter å vite at fuglen er ferdig. Du skal kunne bevege lårene fritt, og de skal være myke. (FUGLENS lår, ikke dine.) Hvis du prikker i brystet, kommer klar kraft ut. Hvis kalkunen har et innebygd steketermometer, spretter det ut. Og hvis du bruker eget steketermometer, viser det 80-85C. Ta kalkunen ut av stekeovn og ut av langpannen og sett den f.eks. på skjærebrett, på kjøkkenbenken, dekket med aluminiumsfolie igjen. La den "hvile" i ca. 20 minutter før du skjærer den opp.

Hvis du hadde noe fyll til overs, ta det ut av kjøleskapet nå. Sett ovnen på 180 og la fyllet steke i ca. 20 minutter. (Flott, ikke sant?)

Hell kraften fra langpannen i en stor målemugge. Når fettet samler seg på toppen, tar du det meste bort med en skje. Men ca. 4 spiseskjeer skal først i en liten kasserolle. Tilsett samme mengde hvetemel og litt salt og pepper. Ta kraften du kokte av innmaten ut av kjøleskapet; hell nok i målemuggen med pannekraften til at du får totalt 3-4 dl væske. Hell væsken i kasserollen; gi sausen et oppkok og la den koke i ca. ett minutt til, under stadig opprøring. Tilsett innmat og evt. vinge- og nakkekjøtt. La sausen småkoke bare til alt er gjennomvarmt.

Da er både fuglen, fyllet og sausen ferdig!

Så er det spørs hva man ellers skal ha til kalkunen. Det blir litt som med lutefisk - hver familie har egne tradisjoner. Vi pleier å ha potetstappe, søtpoteter (en rotfrukt som har lite med potet å gjøre bortsett fra navnet), og mais. Ofte har vi også andre grønnsaker, tyttebærsyltetøy - det som vi har lyst på. Dessert er vanligvis pumpkin pai. Dere som bor i Trondheim kan kjøpe både søtpoteter og pumpkin på boks hos Gunnar Hoff på Nordre - vær forberedt på at det er ikke akkurat billig.

Lykke til!

- Cindy Kandolf

From: cindy@flode.nvg.unit.no (Cindy Kandolf)
Subject: Re: Cindy's Kalkunoppskrift
Date: 02 Jan 1996 09:27:28 GMT
In article <30e68a2a.5872518@news.oslonett.no>
Gunnar.Somby@oslonett.no (Gunnar Somby) writes:
>  Jeg har forsøkt Cindy's kalkunoppskrift med stort hell.
>  Takk skal du ha Cindy!
>
>  Her er noen av spørsmålene som dukket opp underveis:
>
>  1) Skal man bruke skorpen på loffen eller bare 'innmaten'?
>     Jeg brukte begge deler og tror dette var riktig.
Jeg bruker begge deler, også.
>  2) Hvor store biter skal grønnsakene kuttes i?
>     Jeg grovhakket løken og skar stilksellerien i 'salatstørrelse',
>     dvs. ca. 3-4 mm tykke.
Jeg pleier å kutte sellerien i litt stoerre biter, for at den ikke skal bli for myk under stekingen. Jeg liker at fyllet knasker litt; andre liker det kanskje helt mykt og jevnt.
>  3) Skal hullet i kalkunen syes igjen eller holder det å 
>    binde lårene sammen?
>     Jeg brukte tannpirkere for å holde hullet lukket.
Jeg lar hullet stå åpent; det gir en fin stekeskorpe på ytterste laget av fyll. Hvis du vil unngå stekeskorpe er det med tannpirkere en veldig god ide.
>  4) Hvilke grønnsaker passer til?
Ah, her kommer vi til den delen hvor alle har sine meninger - og er overbevist på at alle andre tar helt feil. Selv synes jeg at hjemmelaget potetstappe, sweet potatoes (søtpoteter - men de er ikke poteter, de er en helt annen rotfrukt), og mais er helt nødvendig. Gjerne også gulrøtter og/eller aspargesbønner.

Det er godt å høre at oppskriften blir brukt! 8-)

- Cindy

Hovedretter
Småretter
Supper
Sauser
Tilbehør
Vafler/
pannekaker

Kaker
Desserter
Gjærbakst
Konfekt

Tema:
Kaffe
Nesler

  Matnyttig.no drives av: Nettinfo AS, Dagaliveien 11C, 0776 Oslo Telefon: 22 49 58 30 E-post: nettinfo@nettinfo.no