Matnyttig
Hjem | Nytt på nettstedet | Om matnyttig.no

Gubb (gomme)

Sendt inn av: Berit Kirstine Helgedagsrud <behelged@sn.no>

Jeg bor i Nord-Østerdalen og har prøvd å lage gomme. Fant oppskrift i ei bok som heter Hårdaskost og hærdasmat. Gamle matretter fra Hedmark.

Ingredienser

  • 20 liter helmjølk
  • 2 spiseskjeer osteløpe
  • kardemomme (ca 2-4 ss passe)
  • farin (ca 2 ss)

Fremgangsmåte

Mjølka varmes opp til 37 grader C før løpe has i. La det stå til osten er stiv. Kok så opp under stadig omrøring. Ta av 3 liter ostemasse og ha denne i til slutt, når den andre har kokt til den er brun og stinn. Dette vil danne et fint mønster i gubben når den er ferdig. Når den har kokt inn mest alt det som er tynt, drysser en i farin etter smak og likeens med kardemomme. La så gubben stå til den er kald. Stapp den med en ostestapp (jeg brukte en kjøkkenmaskin og det gikk bra) til den blir jevn og henger fint sammen. Trykk osten i former som boller eller avlange kakeformer, og la den stå et døgn. Da er den fin som pålegg.

Hovedretter
Småretter
Supper
Sauser
Tilbehør
Vafler/
pannekaker

Kaker
Desserter
Gjærbakst
Konfekt

Tema:
Kaffe
Nesler

  Matnyttig.no drives av: Nettinfo AS, Dagaliveien 11C, 0776 Oslo Telefon: 22 49 58 30 E-post: nettinfo@nettinfo.no