Matnyttig
Hjem | Nytt på nettstedet | Om matnyttig.no

Hveteboller

Grunndeig

  • 1 liter hvetemel
  • 1 pk. tørrgjør eller 50 gram fersk gjær
  • 3,5 dl H-melk eller lettmelk
  • 100 gram smør eller margarin
  • 1 og 1/4 dl sukker
  • 1 ts kardemomme
  • egg til pensling

Hva er bedre enn varme nybakte boller! Med kakao eller en god kopp kaffe eller te gjør det stor lykke. Grunndeigen her er veldig god hvis du er nøyaktig med målene, det blir en lettbakt porøs deig der du nesten ikke behøver mel til utbakning. Her er boller i mange varianter - enten det er rosinboller eller det er fastelavensbolletid (se nederst).

Fremgangsmåte

Bland mel, tørrgjær, sukker og kardemomme. Smelt smøret i en kasserolle, og tilsett melken. Det hele lunkes til ca. 40 grader ved bruk av tørrgjær, 37 grader ved bruk av fersk gjær. Ha dette i melblandingen, og rør sammen for hånd eller med mixer til det er en smidig deig. Strø over litt mel, og sett lund til heving til den er hevet til nesten dobbel størrelse, ca 1/2 time.


Boller

Boller med sjokoladebiter

Den ferdighevede deigen eltes godt med lite mel, og deles i ca 16 emner. Trill ut boller, settes på bakepapir og etterheves tildekt. Pensles gjerne med sammenvispet egg. Stekes så i 10 - 15 minutter (avhengig av ovnen din) på 200 grader.
Ønskes rosiner/sukat i bollene, tilsettes dette mens deigen lages. Bruk f.eks 1/2 eske rosiner og 1 pk. sukat for denne mengden deig.

Som Boller, men tilsett 1 plate hakket kokesjokolade eller melkesjokolade i deigen. Deigvesken må ikke være for varm, for da smelter sjokoladen.

Kanelboller/Skillingsboller

Pynt til boller
1 porsjon grunndeig. Eltes godt med lite mel, og deles i to. Deigen kjevles ut til et rektangel. Pensles med smeltet smør, strø på sukker og kanel, og evt. rosiner. Rulles til en lang pølse, og skjæres i skiver på ca. 2-3 cm. tykkelse som legges på bakepapir. Etterheves på et lunt sted, og pensles med egg. Strø gjerne på perlesukker. Stekes i 10-15 minutter (avhengig av ovnen din) på 200 grader. Ha gjerne melisglasur( melis og vann) på ved servering. Boller, fylte eller ikke, kan godt pyntes ekstra med melis blandet med vann eller presset sitron eller appelsin. Før melisen er stivnet kan man ha på mere pynt, som for eksempel:

Hakket sjokolade, kakepynt (strøssel), hakkede mandler eller nøtter, nonstop, seigmenn... mmm.... Bare fantasien setter grenser...


Boller med marsipan- eller mandelfyll

Fastelavensboller

Som Boller, men rull bollen rundt en bit marsipan eller kransekakedeig.

Bollen kan deles i to ved servering, og fylles med pisket krem og drysses med melis på toppen. Dette blir fine fastelavensboller.

Her er det forskjellige tradisjoner. Vanlige hveteboller kan deles i to, ha litt syltetøy på bunnen, fyll med pisket krem og legg toppen oppå. Dryss med melis.

Eller bak boller med marsipan- eller mandelfyll (se til venstre) og gjør som over, unntatt syltetøyet.

Du kan også dele bollene i to dvs. en stor bunn og et lite lokk, grave ut litt av bolleinnmaten og blande dette med litt revet marsipan og litt fløte, fylle dette tilbake i bollene og deretter legge på pisket krem, legge på lokket og drysse med litt melis.

Hovedretter
Småretter
Supper
Sauser
Tilbehør
Vafler/
pannekaker

Kaker
Desserter
Gjærbakst
Konfekt

Tema:
Kaffe
Nesler

  Matnyttig.no drives av: Nettinfo AS, Dagaliveien 11C, 0776 Oslo Telefon: 22 49 58 30 E-post: nettinfo@nettinfo.no