Matnyttig
Hjem | Nytt på nettstedet | Om matnyttig.no

Gomme

Sendt inn av: Endre Witzø

Jeg har 'arvet' ingrediensliste til en oppskrift på mølsgrøt (enslags gomme) fra min bestemor. De få smakstilsetningene som finnes brukes etter eget behag. Gomme laget vi i skolekjøkkenet, men oppskriften husker jeg ikke, og denne behager meg mer.

Ingredienser

  • helmelk
  • kulturmelk
  • sukker
  • kardemomme
  • semulegryn

Fremgangsmåte

Jeg koker den på denne måten, andre kan ha sin egen:
  • Tømmer helmelken i en kasserolle og tilsetter ca 1 kaffemål sukker pr liter melk. Dersom du ønsker den søt, bruk litt mer, men ikke for mye. Dryss sukkeret jevnt i kasserollen, så brennes ikke melken så lett.
  • Melken kokes opp, og koker under stadig omrøring til den får en fin brun-farve (denne var litt vag ja, men du kjenner det liksom i lillefingeren når den er passe kokt :-)) hvor lenge avhengig av hvor sterkt den koker. Pass på å 'skrape' bunnen av og til så den ikke brenner seg.
  • 'Spreng' melken i kasserollen med passe mengde kulturmelk. ostestoffet skiller seg ut i små 'klumper'. Fortsett kokingen. her pleier jeg å skille ut litt væske som avkjøles i egen kopp. Denne bruker jeg til å vispe ut semulegryna i, for å unngå klumper i grøten.
  • Fortsett kokingen til du har en fin og jevn grøt. Tilsett noe semulegryn for å 'glatte' ut grøten, enten direkte, eller vispet ut fra 3. Tilsett kardemomme etter smak.
  • Kok grøten en liten stund til, slik at semulegryna blandes godt i grøten. Her er det viktig å røre ofte for å unngå at ting brennes fast.
Server gjerne i stor komme sammen med vafler.

Siden jeg har stor husholdning (min samboer og meg :-) koker jeg gjerne i store porsjoner ved spesielle anledninger, og fryser resten i plastbeger. Dersom den skal fryses kan en gjerne tilsette noe mer kardemomme, da smaken mildner ved frysing.)

Mine porsjoner ligger over følgende lest:

  • ca 10 liter melk
  • ca 1 liter kulturmelk
  • 10-12 kaffemål sukker
  • 5-7 ts kardemomme
  • mengde semulegryn avhenger av hvor mye innkokt den er og hvor stiv den skal være.
    • Lite innkokt, mye gryn blir gråere, mere grøt vil skille ut noe væske dersom den blir stående.
    • Mye innkokt, lite gryn blir hardere men finere farve og bedre. Kunsten er å finne balansepunktet.

Hovedretter
Småretter
Supper
Sauser
Tilbehør
Vafler/
pannekaker

Kaker
Desserter
Gjærbakst
Konfekt

Tema:
Kaffe
Nesler

  Matnyttig.no drives av: Nettinfo AS, Dagaliveien 11C, 0776 Oslo Telefon: 22 49 58 30 E-post: nettinfo@nettinfo.no