Matnyttig
Hjem | Nytt på nettstedet | Om matnyttig.no

Arthurs Falafel

Sendt inn av: Arthur.N.Olsen@hia.no (Arthur N. Olsen)

For de uinvidde er dette en rett som opprinnelig kommer fra Midt-Østen og som meget utbredt i Israel. Den består av små friterte boller basert på kikerter servert i pitabrød sammen med salat og en delikat yogurt saus.

Det er relativt tidkrevende å lage dette helt fra grunnen av, det finnes meget gode mikser hvor en bare tilsetter vann til et ferdig Falafelmel ( ferdig krydret og alt ). Jeg har prøvd en fra USA som heter kabash, finnes sikkert i mere velassorte innvandrerbutikker. Ingredienser til Falafel fra grunnen av må nok også kjøpes i en god innvandrerbutikk.

Ingredienser

  • 2 store kopper tørre kikerter bløtlagt over natta
  • 3 fedd hvitløk
  • 1/2 kopp hakket gressløk
  • 1/2 teskje Kummin ( ligner karve, cumin på engelsk )
  • 1/2 teskje Tumeric ( husker ikke norsk navn )
  • 1/4 teskje cayennepepper
  • 1 teskje salt
  • 1 teskje svart pepper
  • 2 egg
  • 3 spiseskjeer mel

Fremgangsmåte

Kjør kikertene i en hurtigmikser ( dette kan bråke en del) Bland resten av ingrediensene i og kjør litt i mikseren, la det stå kaldt i ca. en halvtime i kjøleskapet. Det skal være en ganske fast deig, hvis den er for tynn så tilsett litt mere mel.

Form til små boller med en teskje og stek i rikelige olivenolje.

Fyll i pitabrød med:

Falafel, issalat, hakket løk, tomater og følgende saus:

Yogurt Saus

  • Naturel yogurt
  • hakket hvitløk
  • hakkede mynteblader
  • sitronsaft
  • finhakket gressløk
  • finhakket persille
  • kummin, tabasco, salt

Ingen mål her. Oppskriftene er hentet fra hukommelsen og noen andre forslag på nettet.

Det finnes sikkert andre varianter saus. Ellers kan jeg anbefale boka:

Kilde:

Flink, Helen
Lekker mat fra Marokko til Iran / Helen Flink ;
til norsk ved Evy Karterudseter. - Oslo : Cappelen, 1992. - 152 s. : ill.
Originaltittel: Orientalisk mat från Marokko till Iran.
ISBN 82-02-12840-4

Hovedretter
Småretter
Supper
Sauser
Tilbehør
Vafler/
pannekaker

Kaker
Desserter
Gjærbakst
Konfekt

Tema:
Kaffe
Nesler

  Matnyttig.no drives av: Nettinfo AS, Dagaliveien 11C, 0776 Oslo Telefon: 22 49 58 30 E-post: nettinfo@nettinfo.no