Matnyttig
Hjem | Nytt på nettstedet | Om matnyttig.no

Fattigmann

En av våre tradisjonelle julekaker.

Oppskriften samt instruksjon om steking/grunnregler om bruk av matfett er hentet fra en brosjyre fra FORMAS MATFORUM.

Ingredienser

  • 4 eggeplommer
  • 4 ss melis
  • 4 ss kremfløte
  • 0,5 ss konjakk
  • 0,5 ts kardemomme
  • 175 gram h vetemel
  • FLOTT matfett til steking

Fremgangsmåte

Visp eggeplommerne og 3 ss av melisen til eggedosis. Visp fløten stiv med resten av melisen. Bland eggedosisen med kremen. Ha i konjakken og kardemommen, og bland i ca. 150 gram av hvetemelt. (Resten skal brukes til utkjevling.)

Dekk deigen til og la den stå kjølig til neste dag. Ta den ut på bakebordet og elt den lett sammen til en pølse. Kjevl ut et lite emne om gangen til en tynn leiv som skjæres eller trinses ut i snipper.

Kok dem i FLOTT matfett etterhvert som de er ferdige.

Steking

Bruk en jerngryte, en tykkbunnet aluminiumskjele eller aller helst en elektrisk frityrkoker. Smelt så mye matfett at gryten/jelen er ca 3/4 full. Hold temparaturen på matfettet mest mulig jevnt på 160 - 170 grader C. Et termometer er en fordel, men ellers er fettet varmt nok når det bruser rundt en trepinne.

De ferdige kakene legges på et fettsugende huholdningspapir.

Grunnregler for bruk av matfett

  1. Varm aldri opp fettet lang tid før det skal brukes, dette reduseres fettets holdbarhet.
  2. Unngå temparaturer over 160-170 grader C.
  3. Gå aldri fra en kjele med fett som er satt på platen.
  4. Skulle fettet ta fyr, legg på et tettsluttende lokk og skru av platen.
  5. Ha alltid gode grytekluter i nærheten.

Hovedretter
Småretter
Supper
Sauser
Tilbehør
Vafler/
pannekaker

Kaker
Desserter
Gjærbakst
Konfekt

Tema:
Kaffe
Nesler

  Matnyttig.no drives av: Nettinfo AS, Dagaliveien 11C, 0776 Oslo Telefon: 22 49 58 30 E-post: nettinfo@nettinfo.no