Matnyttig
Hjem | Nytt på nettstedet | Om matnyttig.no

Ostepai-variasjoner a la Anne Line

Sendt inn av: annen@ifi.uio.no (Anne Line Norheim)

(Jeg er av typen som sier "til det er ferdig" når noen spør hvor lenge noe skal koke eller steke, jeg er mao ikke en ivrig tilhenger av eksakte mål og tider... Men det går vel bra...? :)

Ostepai med variasjonsmuligheter:

Deig:

Her er det lettest og minst klissete å bruke food processor. Har du en paiform av "vanlig" størrelse trenger du noe sånn som 150-200 g. smør eller margarin. Ha dettte i f.p.'en sammen med hvetemel til det liksom blir små klumper på størrelse med erter... (Fortsetter du å ha oppi mel nå blir det sand-konsistens og deigen blir litt tørr - så ikke gjør det.) Så tar du oppi et par-tre(+/-) spiseskjeer med vann, til det blir paideig-konsistens på hele greia. Om f.p.'en er veldig full kan det hende du må ta den ut og kna litt for hånd, jeg opplever av og til at vannet bare renner ned i bunnen og ikke blander seg med resten.... da må du ta en knarunde, ja...

Fyll:

  • Ta ett egg per dl. melk. Bytt gjerne ut litt av melken med fløte, fett, men godt...

    Revet ost er en must... bruk en med litt smak, ceddar ens. Til paiform som nevnt over trengs ca. 5 egg.

  • Den klassiske ostepaien, 'Quiche Lorraine' har ost og skinke(skåret i terninger). Pepper og basilikum setter piff på (jeg pleier å droppe å salte siden skinken ofte er litt salt). Jeg pleier å bruke dansk boks-skinke, enkelt og greit _og_ godt. Skinken kan byttes ut med baconterninger (ferdig stekt).
  • Prøv broccoli, løk(stekt bittelittegrann på forhånd) og bacon.
  • Prøv spinat (kan godt være sånn frossen-greie), fetaost(i terninger(da kan du droppe den andre osten, i grunnen)) og tomater i mellomstore biter.
  • Prøv reker, blåskjell "og sånt".
  • Prøv laks og dillkvister.
  • Prøv ut idéene dine!

Til alle fyll salter, peprer og krydrer du etter smak. Ofte gjør det seg best med litt salt og pepper (gjerne hvitt pepper, forresten), evt litt basilikum eller andre krydderurter, men ikke krydr ihjel den fine smaken av eggeblandingen, osten og det du har i fyllet.

Paideigen trykker du utover i en paiform (kakeform går like bra) husk at deigen skal gå et par cm. oppover kanten), prikk i den med gaffel og stek den til den begynner å se litt stekt ut, men ikke så lenge at den blir brun, det tar vel en 6-7-8 minutter. Ta den så ut, hell i fyllet, sett den inn igjen og stek den igjen til fyllet har stivnet helt og den har blir lysebrun oppå, ca. 40 minutter vil jeg tro det pleier å ta.

Ovnstemp. ca. 200 'C, stek den på nederste rille.

Servér med en enkel salat til.

Har du laget paideigen på forhånd, og revet osten og skåret opp det du skal ha oppi paien er dette _rask_ mat, ikke noe du må stå og plundre med i timesvis før gjestene kommer... Lager du en stor pai i langpanne er det mat til en del...

Hovedretter
Småretter
Supper
Sauser
Tilbehør
Vafler/
pannekaker

Kaker
Desserter
Gjærbakst
Konfekt

Tema:
Kaffe
Nesler

  Matnyttig.no drives av: Nettinfo AS, Dagaliveien 11C, 0776 Oslo Telefon: 22 49 58 30 E-post: nettinfo@nettinfo.no