Matnyttig
Hjem | Nytt på nettstedet | Om matnyttig.no

Raios risrett (indisk)

Sendt inn av: alf.christophersen@basalmed.uio.no (Alf Christophersen)

Jeg serverte den i sin tid til 75 biokjemikere og K109 (laveregradsstudiet den gang i biokjemi). En av ingrediensene er valgbar, men er faktisk ganske godt om du bruker matvarianten av pulveret og ikke for-varianten. :-)

Stoffet er nemlig fiskemel. Liker du ikke fiskemel, så ikke ta det med. Men det er viktig å beholde balansen mellom krydderiene. Det er krydderne som danner mye av smaken på den indiske retten, og bruker du for mye av ett av krydderne, så vil retten ta uforholdsmessig mye smak av dette.

Ingredienser

  • 250 g ris
  • 15 g mandler, skåret i to
  • 15 g rosiner
  • 1 dl olje
  • 4 middels store løk
  • 125 g linser
  • 4 grønne chillipepper eller 1 grønn paprika
  • 1/2 ts gurkemeie (turmeric)
  • 4 ss fiskepulver (kan skippes om du foretrekker det, men anbefales å prøves en gang du lager dette for deg selv)
  • 1/2 ts nellik
  • 1/2 ts kanel
  • 1/2 ts spisskarve (spisskummen)
  • 1/2 ts ingefær
  • 1/2 ts kardemomme
  • 2 ts salt
  • sukker etter smak
  • 60 g kokosmasse (kan godt sløyfes)

Fremgangsmåte

  1. Legg linsene i bløt et par timer før de kokes eller natten over. Kok linser og ris i hver sin kjele til de så vidt er kokte, ha gurkemeie i kokevannet til linsene.

  2. Varm olje i en passende gryte. Fres mandler og rosiner, ikke for sterk varme. Ta opp mandler og rosiner, sett dem til side i en bolle.

  3. Hakk løken og fres den gylden i oljen sammen med oppskåren paprika.

  4. Bland fiskepulver og krydder, la det stå og trekke.

  5. Ha ris og linser i gryten og rør den forsiktig sammen med løken, paprikæn, rosiner, mandler, fiskepulverblandingen, sukker og salt etter smak.

  6. Tilsett litt vann så det ikke legger seg ved.

  7. La risretten surre nøn minutter ved svak varme.

  8. Strø på kokosmasse like før servering.
Det er VESENTLIG at fiskemelet står og godgjør seg med krydderiene. IKKE tilsett vann for 'svelling' av fiskemelet. Det sveller ikke og blir en ufyselig gurre om du forsøker det!

For øvrig er fiskemelet rikt på en rekke stoffer du ellers får lite av i deg, både sporelementer og masse andre stoffer. Et langt bedre tilsetningsstoff en mange 'rene' proteinblandinger som du får kjøpt til sportsaktiviteter etc. Det lages av hel fisk, minus en god del av fettet. Det fettet som blir igjen er for det meste n-3 syrer.

Oppskriften er en modifisert oppskrift min mor i sin tid fikk av en Indisk geolog som arbeidet en tid ved Geologisk Institutt i Oslo.

Hovedretter
Småretter
Supper
Sauser
Tilbehør
Vafler/
pannekaker

Kaker
Desserter
Gjærbakst
Konfekt

Tema:
Kaffe
Nesler

  Matnyttig.no drives av: Nettinfo AS, Dagaliveien 11C, 0776 Oslo Telefon: 22 49 58 30 E-post: nettinfo@nettinfo.no