Matnyttig
Hjem | Nytt på nettstedet | Om matnyttig.no

Spansk saus

Sendt inn av: alf.christophersen@basalmed.uio.no (Alf Christophersen)

Denne såkalte "spansk saus" er vel opprinnelig kommet fra Spania, men er i århundrer, det er ikke overdrivelse, brukt i Frankrike, og den brukes der som grunnstoff til de aller fleste brune sauser. Hurtig laget kan man ikke egentlig si den er. Men så kan den heller ikke sammenlignes med den mere eller mindre grøtete melsuppe vi ofte får servert under navnet brun saus.

Ingredienser

(1 liter saus)

  • 125 g smør
  • 125 g gulerøtter
  • 125 g løk
  • et par stilker persille
  • litt timian
  • et laurbærblad
  • 60 hvetemel
  • 1 dl hvitvin
  • 3 ss tomatpuré
  • 60 g hakkede sopp
  • 2 ss madeira
  • 1 1/2 liter kjøttkraft

Fremgangsmåte

Skjær grønnsakene fint opp. Smelt smøret i en jerngryte og ha grønnsakene i. La det surre til det blir gyllent, tilslutt melet og rør med en treskje til alt er pent brunt. Ha i hvitvinen og kraften og la det koke en time. Skum det og sil det over i en annen gryte. La det koke i 10 minutter igjen og ha til slutt madeiraen i.

At en saus alltid blir bedre jo lenger den kokes, det har De sikkert oppdaget selv, hvis De personlig interesserer Dem for den edle kokekunst.

Alf Christophersen,

Hovedretter
Småretter
Supper
Sauser
Tilbehør
Vafler/
pannekaker

Kaker
Desserter
Gjærbakst
Konfekt

Tema:
Kaffe
Nesler

  Matnyttig.no drives av: Nettinfo AS, Dagaliveien 11C, 0776 Oslo Telefon: 22 49 58 30 E-post: nettinfo@nettinfo.no