Matnyttig
Hjem | Nytt på nettstedet | Om matnyttig.no

Lammestek i leigryte

Sendt inn av: Tyra

Jeg har eksperimentert litt med lammestek i leirgryte, og kan dele noen erfaringer:

Å lage mat i leirgryte er, tror jeg, noe av det safeste og enkleste du kan gjøre! I leirgryte tar kjøttet veldig mye smak opp fra grønnsakene som ligger rundt. Med litt krydder og høy nok temperatur er det dømt til å bli godt. Hvilke andre ting du putter oppi i tillegg til kjøttet er jo en smakssak, men jeg vil anbefale at du lar poteter eller hva du har tenkt å spise til, koke ved siden av. Det blir fort trangt.

Jeg har alltid skjært opp kjøttet i mindre stykker for at grønnsakene ikke skal koke i stykker mens kjøttet blir mørt. Å koke en stek hel i leirgryte har jeg aldri prøvd - men det er sikkert mulig. I alle fall - her er noen tips. Det kan ikke gå særlig galt:

Løk - både vanlig løk og purreløk Champignon (fersk) gjerne hele eller delt i to Hvitløk (mengden er jo en smakssak - men de blir jo kokt, og hele hvitløksfedd i leirgryte er nydelig, og ikke sterkt i det hele tatt) Vann - ikke mer enn ca 1/3 fullt. En skvett rødvin er et must, men vær forsiktig med kombinasjonen salt og rødvin. Salt heller litt mer ved bordet.

Jeg sverger til grønn pepper, nykvernet.

Krydderiene er en høyst personlig sak. Men uansett hva, er det lurt å være forsiktig, for ikke å overdøve smakene som kommer frem i leirgryta. Det er nemlig en hel del!

Rosmarin kan være godt - for ikke å snakke om frisk basilikum.

Sett leirgryta i kald ovn og sett temperaturen på minst 250 grader. Den må stå i minst 45 minutter - så kan du begynne å se om kjøttet er mørt.

Kjøtt fra svin, okse eller kalv kan sikkert også med hell brukes.

Hovedretter
Småretter
Supper
Sauser
Tilbehør
Vafler/
pannekaker

Kaker
Desserter
Gjærbakst
Konfekt

Tema:
Kaffe
Nesler

  Matnyttig.no drives av: Nettinfo AS, Dagaliveien 11C, 0776 Oslo Telefon: 22 49 58 30 E-post: nettinfo@nettinfo.no