Matnyttig
Hjem | Nytt på nettstedet | Om matnyttig.no

Nesler

Alle som har lyst på billig mat, jernrik mat og vegetarmat kan utover våren og sommeren gå ut og forsyne seg - plukk masse nesler, forvell og frys, så har dere mat til både supper og stuinger/gratenger. Det høres kanskje skummelt ut å spise brennesler, men de brenner ikke når de er kokt!

Oppskrifter med nesler

I tillegg til jern, er det mange mineraler i neslen - kalium, kalsium, fosfor, svovel, og magnesium. I tillegg er det mye A og C-vitaminer.

Nesler er en plante som har blitt brukt som mat i flere hundre år i Norden. Da de norske vikingene koloniserte Island på 900-tallet, tok de blant annet med seg nesleplanter.

Slik behandler du nesler

Plukk dem selvsagt ikke i grøften ved en trafikkert vei. Ta på hansker, og plukk i vei - klipp 8-10 cm. av toppen på høye nesler før de har begynt å blomstre. Plukk i en kurv eller eske. Når du kommer hjem legger du dem i kaldt vann og skyller dem riktig godt. (Bruk oppvaskhansker!) Legg dem i en kjele med vann som dekker dem med litt salt i, og kok dem under lokk i 6-8 minutter, rør av og til slik at alle blir godt kokte. Hakkes med en sleiv i kjelen, eller del dem bedre etter koking. Fryses i porsjoner med kokevannet.

...eller bruk spinat istedet

I oppskriftene med nesler kan man istedet for nesler bruke frisk eller dypfryst spinat hvis man ikke har den store drømmen om å gå ut på "matauk". Frossen spinat finnes i de fleste frysedisker, og fersk spinat får man også kjøpt mange steder. Bruker du spinat som har vært frossen må vannet klemmes godt ut av spinaten før bruk.

Hovedretter
Småretter
Supper
Sauser
Tilbehør
Vafler/
pannekaker

Kaker
Desserter
Gjærbakst
Konfekt

Tema:
Kaffe
Nesler

  Matnyttig.no drives av: Nettinfo AS, Dagaliveien 11C, 0776 Oslo Telefon: 22 49 58 30 E-post: nettinfo@nettinfo.no