Grønnsaker på A du ikke visste om

Det er ingen tvil om at dagens matvaner har gått over stokk og stein. Junkfood, prosesserte ingredienser og alt for mye av det usunne fettet gjør at flere og flere får livsstilssykdommer. Men det skal ikke så mye til før man kan si at man spiser sunt. Svaret er kanskje kjedeligere enn hva folk vil godta, men det handler om andeler. Om du kan putte mer grønnsaker inn i din daglige diett, så vil du både bli sunnere og få en bedre helse.

Fordelingen på tallerken-modellen skal være slik:

1/4 mager fisk

1/4 potet, ris, brød, pasta

2/4 grønnsaker

Vi ser at dersom du endrer tallerkenen din fra å ha mellom 0-3% grønnsaker til å skaffe opptil 50% grønnsaker, så vil disse livsstilsykdommene oppstå. Det kan være diabetes, hjerte -og karssykdommer eller kreft. Med overvekt vil alle disse sykdommene kunne oppstå med mye større sannsynlighet. Men synes du det er kjedelig med gulrøtter og brokkoli, les mer for å få tips til grønnsaker du ikke visste om.

Artisjokker

Artisjokker er en morsom overraskelse med masse smak og behag. Disse grønnsakene passer til mange gode retter, og kan spises ved å dra ut kjøttet i bladene. Det er bare den ytterste delen som skal spises. Artisjokker er vanlig i fransk diett, et kjøkken som alltid sørger for sunne matvaner.

Avokado

Utvalgt bilde Gronnsaker pa A du ikke visste om Avokado - Grønnsaker på A du ikke visste om

De fleste kjenner til avokadoen som fins i de fleste butikker i dag. Den er ikke norsk, men dog så utrolig velsmakende. Nesten nøtteaktig kan man spise denne grønnsaken på mange måter. Det du kanskje ikke har prøvd, er å lage en velsmakende purre du kan servere til middager. Avokado inneholder mange sunne næringsstoffer som er sunt for deg. Spis gjerne 2-3 avokadoer hver dag.

Asparges

Utvalgt bilde Gronnsaker pa A du ikke visste om Asparges - Grønnsaker på A du ikke visste om

Nei, dette er ikke en sykdom. Asparges må ikke forveksles med aspergers som er en medfødt lidelse. Asparges er derimot en svært næringsrik grønnsak som passer utrolig godt til koteletter og potet. Dette er en norsk grønnsak som man kan høste store deler av landet. Spesielt om man damper disse, så får man en utrolig god smak alle vil like.