Potetmos er mer spennende enn du tror

De fleste bruker nok potetmos bare som nettopp potetmos, for eksempel til pølser. men potetmos kan brukes på mange ulike måter. Potetmos er mettende og kan raskt forvandle en suppe til et skikkelig måltid, eller brukes til å bake.

Bruk potetmos i supper

Utvalgt bilde Potetmos er mer spennende enn du tror Bruk potetmos i supper - Potetmos er mer spennende enn du tror

Supper er godt og varmende, men ikke alltid like mettende. Da kan du rett og slett tilsette potetmos. Dette kan du både gjøre når du lager store porsjoner og når du lager rett i koppen. Du trenger ikke å tilsette margarin eller ekstra salt når du bruker potetmos i suppen. Bare strø pulveret oppi til du får en fast mos.

Potetmoslapskaus

Utvalgt bilde Potetmos er mer spennende enn du tror Potetmoslapskaus - Potetmos er mer spennende enn du tror

Du kan også bruke potetmos til å lage en rask lapskaus. Bruk frosne grønnsaker (lapskausblanding) og tilsett grønnsakbuljong i vannet. Tilsett bacon dersom du vil ha kjøtt i maten. Men denne retten fungerer også fint som vegetarrett, med bare grønnsaker kokt med grønnsakbuljong. Når grønnsakene er møre, tar du kjelen av platen og rører inn potetmos til du får en tykk konsistens.

Bak med potetmos

Utvalgt bilde Potetmos er mer spennende enn du tror Bak med potetmos - Potetmos er mer spennende enn du tror

Potetmos kan også brukes til å bake. Til lomper skal man for eksempel koke og mose poteter, men det er mye raskere å bruke potetmos i stedet. Bland 2 poser potetmospulver med 1 kilo hvetemel og 6 dl lunkent vann. Deigen skal svelle i noen minutter før den bakes ut. Del den i 14-15 deler som kjevles ut til sirkler på omtrent 15 cm. Stek dem i en tørr stekepanne på middels temperatur og snu dem et par ganger under stekingen. Serveres med smør og sukker. Potetmos kan også brukes i stedet for poteter i annet bakverk, som muffins.

Potetmosmuffins med ost

Utvalgt bilde Potetmos er mer spennende enn du tror Potetmosmuffins med ost - Potetmos er mer spennende enn du tror

Du trenger:

500 gram ferdig potetmos

80 gram rømme

120 gram ost (for eksempel parmesan)

2 egg

krydder (for eksempel timian, muskat og pepper, eller andre smaker etter ønske)

smør til muffinsformene dersom du bruker metallformer (sandkakeformer)

Bland eggene med rømmen, tilsett krydder og revet ost. Visp potetmosen lett og luftig og bland den med resten. Rør til en jevn masse. Stekes på 200 grader i 20-25 minutter.